Pápalátogatás - katolikus.info - A keresztény hit és a politika

Ite, missa est!
Benedicamus Domino!
Látni és láttatni
Tartalomhoz ugrás
Miért jött Ferenc pápa Budapestre?  Békemisszió és új magyar pápa, mint Ferenc utóda?

A „Church Militant“ („Egyházi Militáns”) tudósítója a Rome Dispatch című podcastjában rámutat, hogy a pápa Orbán Viktorral közösen tervezhet békeküldetést. Felveti azt a kérdést is, hogy Erdő Péter magyar bíboros lehet-e Ferenc pápa utódja? A lap ugyanis "katolikus rocksztárnak" nevezi a magyar prímást, aki több nyelven beszél, egyszerre tudós és lelkipásztor. Erdő szerint az egyház nem demokrácia, hanem "krisztokrácia" lenne. Ráadásul a magyar bíboros nagyon intelligens és jó adminisztrátor válna belőle.
  
Erdő Pétert a "Catholic Herald" is pápajelöltnek nevezte, bár a Fülöp-szigeteki Luis Antonio Tagle-t évek óta a legfőbb utódjaként emlegetik.

A nyugati média manipulálja a budapesti pápai beszédet

A baloldali gondolkodású nyugati újságírók a tőlük megszokott pimaszsággal manipulálták a pápai beszédet az információs zűrzavar határain túlra, minden totalitárius médiamanipuláció klasszikus módszereit, a szelekciót és a súlyozást alkalmazva. Ennek során többnyire előre gyártott Orbán-ellenes sablonokat vesznek át az úgynevezett "hírügynökségek":
  
"A pápa elítéli a nacionalizmust Magyarországon" (Presse).
  
"A pápa Magyarországon: világos szavak a migrációról és Európáról" (Zeit)
  
"Ferenc Orbán lelkiismeretéhez szól: szó szerint erkölcsi prédikációt kell hallgatnia a magyar miniszterelnöknek a pápalátogatáson. Ferenc Orbán jelenlétében Európa értékeit idézi a menekültekkel való bánásmódban. Az ukrajnai háborúval kapcsolatban azonban a 86 éves politikus továbbra is homályos marad". (n-tv)
  
"Pápai ujjal mutogat Orbánnak". (Frankfurter Allgemeine)

A baloldali véleményújságírók Orbán-ellenes hozzáállása

"Ferenc beszédét már nagyon várták. Megfigyelők előzetesen olyan kijelentésekre számítottak, amelyeket a jobboldali populista Orbán miniszterelnökkel szembeni óvatos kritikaként lehetett értelmezni. Magyarország migrációra és menekültekre vonatkozó törvényei gyakran ellentmondanak a nemzetközi és az uniós jognak. Elvileg például nem lehet menedékjogot kérni azoknak a védelemre szorulóknak, akik magyar területre érkeztek". (Time)

Egyoldalú szelekció

Igaz ugyan, hogy a pápa felszólalása a határok nélküli menekültpolitika szorgalmazására éles ellentétben áll Magyarország elszigetelődésével, azonban most már az EU is Orbánt tekinti példaképének ebben a tekintetben.
 
"Ferenc pápa megismételte felhívását, hogy "biztonságos és legális útvonalakat" kell biztosítani a "konfliktusok, a szegénység és a klímaváltozás elől menekülő, Európában menedéket kereső emberek számára. Mint mondta, az európaiak csak együtt tudnak megfelelni ennek a kihívásnak, amelyet 'nem lehet az emberek visszafordításával megfékezni, hanem fel kell fogadni'." (ntv)

Értelmet eltorzító manipuláció: a migráció támogatói és a genderideológia ellen, a családokért, az európai szuperállam ellen, a békéért.

De ennyi volt a pápa "erkölcsi prédikációja" az Orbán-kormány ellen: hiszen mind a magyarországi látogatás, mind maga a pápai beszéd a neokonzervatív magyar Orbán családpolitikájának méltatása volt, valamint egyértelmű hadüzenet az utralibertárius, nihilista nyugati transznemű korszellemnek. Sőt, a totalitárius EU állapotának egyértelmű kritikája.
  
Ezt még a hivatalos baloldali ORF (osztrák állami rádió és televízió) is észrevette, mivel a valóságban a "nacionalizmus" elítélése éppen az ellenkezője volt annak, amit a baloldali korszellem ideológusai vártak: abban Ferenc ragaszkodott az "államok egyediségéhez". Egyértelmű kritikája a nihilista brüsszeli szuperállami politikának, amely példásan, egyenesen keleti rasszista gyűlölettel irányul Orbán szuverén önrendelkezési politikája ellen.

A pápa nacionalizmus-kritikája ráadásul az ukrajnai háború ellen irányult:

"Összességében úgy tűnik, hogy a nemzetek békés és stabil közösségének építése iránti lelkesedés feloldódott a fejekben".
 
Meglepően objektív itt is az ORF:
 
"Brüsszel kapcsán a pápa kijelentette, hogy ´olyan egészre van szükség, amely nem lapítja el a részeket, és olyan részekre, amelyek jól érzik magukat az egészbe integrálva´. Európa nem szabad, hogy 'delejes, ha nem is gázos valósággá váljon'." (ORF)
  
A pápa ezzel kapcsolatban még az "ideológiai gyarmatosítás baljós útját" is megnevezte, amely eltörli a különbségeket.

Egyértelmű elutasítás a transznemű ideológiával és az abortusszal szemben

Negatív példaként a pápa bírálta "az úgynevezett gender-kultúrát" vagy más ultraliberális szabadságfelfogásokat, "például azáltal, hogy vívmányként dicséri az értelmetlen 'abortuszhoz való jogot'. Az abortusz azonban mindig tragikus vereség.”

Orbán családpolitikája, mint modell

Ehelyett - mondta - Európának ismét az embereket kell előtérbe helyeznie.  A pápa ugyanakkor "hatékony politikai megközelítésekre szólított fel a jobb demográfiai fejlődés érdekében és a család javára".

Ezt aztán még az ORF is megemlíti:

 
"Egy olyan politikát, amelyet például Orbán miniszterelnök folytat. Magyarországon a három vagy több gyermeket nevelő családok gyermekkedvezményt és egyéb juttatásokat, valamint messzemenő adómentességeket kapnak. Emellett a kelet-európai országban tilos az azonos neműek kapcsolatainak reklámozása, és törvényileg nem lehet "házasságot kötni mindenkinek"." (ORF)
 
Ebben a tekintetben azonban Magyarország és a pápa szövetségesek, ahogy azt Novák Előd magyar köztársasági elnök a pápához intézett beszédében - a magyar alkotmányt idézve - világossá tette:
 
"Szövetségesek vagyunk. Együtt védjük az emberi életet, a nőket és a férfiakat, mint egyéneket és mint összejövő embereket, de a másként gondolkodó és élő emberek szabadságát is." (Novák Katalin köztársasági elnök)

A nyugati háborúskodás egyértelmű elutasítása

A pápa egyértelműen az ukrajnai háború befejezésére szólított fel:
 
"Szóljatok Kijevhez és Moszkvához, Washingtonhoz, Brüsszelhez, Budapesthez és mindazokhoz, akik nélkül nem lehet béke. Itt Budapesten arra kérünk benneteket, hogy személyesen dolgozzatok az igazságos békéért, mégpedig minél hamarabb".
 
Emlékeztetőül: az EU-n belül kezdettől fogva csak Orbán szólalt fel a nyugati háborúskodás és az oroszellenes szankciók ellen. És ebben a magyarok túlnyomó többsége támogatja.
 
Ferenc méltatta azt is, ahogyan Magyarország a kisebbségekkel bánik a magyar alkotmányban: nevezetesen, hogy Magyarország elkötelezte magát amellett, hogy a nemzeti kisebbségeket is elismeri és védi "a magyar politikai közösség részeként és (az állam alkotó részeként)".

A pápa ebben egyértelmű:

Mire ismét elhatárolódnának a befolyási övezetek, a különbségek hangsúlyozódnának, a másokkal szembeni ítélkezés súlyosbodna, és a nacionalizmusok ismét fellángolnának. Az embernek az a benyomása, hogy "tanúja lehet a béke közös álma szomorú elmúlásának, miközben a háború magányos harcosai teret nyernek" – mondta az egyházfő.

Magyarország történelmi szerepének keresztény nemzetként való megbecsülése

Ferenc emlékeztetett Magyarország keresztény gyökereire és értékeire, amelyek a kora középkorig nyúlnak vissza, és arra, hogy István magyar királyt szentté avatták.

www.katolikus.info
Keresztény Hit Alapítvány
Ficsor László, a kuratórium elnöke

H-1133 Budapest, Pannonia u. 64/B
D-47441 Moers, Neuer Wall 2,
Észak-Rajna-Vesztfália, Németország
Bankszámaszámok:
Gránit Bank
HUF: 12100011-10679665 - HU09121000111067966500000000
EUR: 12100011-10679672 - HU26121000111067967200000000
Az Alapítvány munkatársai társadalmi munkában, fizetség nélkül végzik a munkájukat - Isten bizonyára meg fogja fizetni.
Felmerülnek  azonban olyan költségek, amelyeket a munkatársak nem finanszírozhatnakmeg  saját zsebükből.
Ezért minden adományért hálásak vagyunk!
Vissza a tartalomhoz